ELKE RAAF PIKT (Jean-Pierre Gibrat) 2002-2005
Het leven onder de bezetting
6 juni 1944, landing in Normandië (D-day). Jeanne, een jonge communiste die in het verzet zit, wordt in een anonieme brief aangeklaagd voor zwartwerk. De Franse politie vindt bij haar een tas vol granaten, drie revolvers, valse papieren en voedselbonnen. Deze literaire brief komt haar duur te staan. Zal ze helemaal op het einde van de bezetting aan de Duitsers uitgeleverd worden?
François, een gentleman-inbreker, komt samen met haar in de gevangenis terecht. Een levensgevaarlijke vluchtpoging over de daken van Parijs is noodzakelijk. Van karakter kunnen de verschillen niet groter zijn. Jeanne beweert dat een goede communist eerst aan anderen denkt. Het antwoord van François kan niet raker zijn. "De communisten denken niet aan anderen. Ze denken in plaats van de anderen!"
Jeanne maakt zich grote zorgen over haar zus Cécile (zie 'Het Uitstel'). Maar zelf krijgen ze voldoende problemen op het binnenschip (Himalaya) van René en Huguette. We leren ook hun dappere zoon Nicolas kennen. De boot wordt opgeëist door de nazi's en er komt een Duitse wachtpost aan boord. Een Elzasser die bovendien vlot Frans spreekt.
Jean-Pierre Gibrat (Het Uitstel, Mattéo) toont ons via oogverblindende prenten het voortdurend aantrekken en afstoten tussen Jeanne en François. Deze laatste verdwijnt regelmatig voor nachtelijke strooptochten. Maar dan wil de Duitse soldaat een spelletje spelen... Waar een prima boek lezen zoals Cyrano De Bergerac (Edmond Rostand) zoal goed voor kan zijn. De mensen die dit allemaal echt hebben beleefd, worden schaars. Gelukkig hebben wij deze schitterende albums om het nooit te vergeten! Het prachtige slot zorgt voor kippenvel!