Op 6 juni 1934 schonk koningin Astrid van België het leven aan Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie in het kasteel van Stuyvenberg. Albert II was daarmee de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. De nieuwe prins kreeg de dynastieke titel "Prins van Luik".
Op 29 augustus 1935 was het vorstenpaar Leopold III en Astrid betrokken bij een zwaar verkeersongeluk in Küssnacht am Rigi (Zwitserland). Koningin Astrid kwam hierbij om het leven. De opvoeding van prins Albert werd verdergezet door prinses Liliane (zijn stiefmoeder) en zijn zus Josephine Charlotte. Hij groeide op in woelige tijden (uitbreken van de Tweede Wereldoorlog). De koninklijke familie werd gedeporteerd naar Duitsland en op 7 mei 1945 door het Amerikaanse leger bevrijd.
Albert II vervulde zijn legerdienst bij de Marine.
Op 2 juli 1959 trouwde hij met de Italiaanse Paola Ruffo di Calabria. Het prinsenpaar leerde elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de kroning van Johannes XXIII bijwoonden.
Het burgerlijk huwelijk vond in de Empirezaal van het Koninklijk Paleis plaats. Het kerkelijke huwelijk werd in de Sint-Michielskathedraal ingezegend. Het prinsenpaar nam zijn intrek in het kasteel Belvédère, rechtover het paleis van Laken.
Albert II staat bekend om zijn joviale levensstijl. Zo heeft hij een passie voor motorfietsen.
Na het overlijden van zijn broer Boudewijn in 1993, werd prins Albert op 9 augustus 1993 de zesde Koning der Belgen.
Na zijn eedaflegging werd hij opperbevelhebber van het Belgische leger. Tijdens zijn regering werd de dienstplicht afgeschaft (1994), werden de Belgische troepen uit Duitsland teruggehaald en werd de Rijkswacht afgeschaft.
Albert II is vorst geweest ten tijde van negen kabinetten: regering-Dehaene I, regering-Dehaene II, de regeringen-Verhofstadt I, II en III, regering-Leterme I, regering-Van Rompuy, regering-Leterme II en regering-Di Rupo.
Op 3 juli 2013 maakte hij via een toespraak bekend dat hij op 21 juli 2013, de nationale feestdag van België, vanwege zijn leeftijd en gezondheid zou aftreden ten gunste van kroonprins Filip van België.