De uitgifte van 0 euro souvenir biljetten is in 2015 begonnen in Frankrijk, gevolgd door Duitsland in 2016. Daarna kwamen ook 0 euro biljetten uit in andere Europese en niet-Europese (!) landen. In principe worden belangrijke toeristische bezienswaardigheden zoals kastelen, musea en amusementsparken op de biljetten weergegeven. De 0 euro biljetten worden uitgegeven door Oberthur Technologies, Chantepie, Frankrijk. De biljetten worden gedrukt op echt bankbiljetpapier met echtheidskenmerken, goedgekeurd door de Europese centrale bank (ECB).
Er bestaan vier verschillende achterzijden. Revers 1 (R1) staat op de Franse biljetten uit 2015, met alleen Franse objecten en de Mona Lisa. Van 2016 tot medio 2017 (R2) staan er Europese objecten op. Vanaf medio 2017, na het besluit over de Brexit, is de Big Ben vervangen door de Portugese Toren van Belém. Sinds 2020, ter viering van het vijfjarig bestaan worden, ANNIVERSARY-edities uitgegeven met R4. Een achterkant met nieuwe kleurstelling, te herkennen aan een bronskleurig Manneken Pis. Vanaf medio juni 2020 worden alle biljetten uitgegeven met R4. Onder UV-licht is het woord ANNIVERSARY 2020 te lezen bij de ANNIVERSARY-edities. Per oplage van 5.000 zijn er 1.000 ANNIVERSARY-exemplaren beschikbaar. Vanaf eind 2020 worden ook oplages van 3.000 (waarvan 1.000 ANNIVERSARY) uitgegeven. In principe hebben nieuwe biljetten van na 15 februari 2022 geen ANNIVERSARY-uitvoering meer. Toch verschijnen er af en toe nog steeds biljetten met een ANNIVERSARY-uitvoering (peildatum 1 september 2022).
De Zwitserse biljetten wijken af. Op de voorzijde staat de Zwitserse vlag in plaats van de Europese vlag en op de achterzijde ontbreekt het 0 euro teken.
Medio 2021 heeft Groot-Britannië zijn eigen 'Zero Pound-biljetten'. Op de voorzijde staat de Britse vlag in plaats van de Europese vlag en het woord Zero Pound. Op de achterzijde (R4 als basis) is Toren van Belém vervangen door de Big Ben.
Ieder biljet heeft een serienummer van 10 karakters. Het eerste karakter is de landenletter zoals gebruikt op de officiële eurobiljetten, het tweede karakter de E van de drukker (Oberthur Technologies), gevolgd door twee letters die de opdrachtgever van het biljet weergegeven. Daarna volgen 6 cijfers. De biljetten van niet-eurolanden beginnen met twee karakters die het land aanduiden.